1.7.1 Coratge



Coratge: és ser suficientment valent com per fer realitat i dur a la pràctica el que hom desitja. Suposa que, quan hom envelleix, no ho lamenta ni pensa d’un mateix: tant de bo hagués fet això o allò quan era jove!
Georgina Higueras, entrevista a Shirín Ebadí, La Nobel sin miedo, EPS.



Desobediència civil: denúncia mobilitzadora no violent de canals que no funcionen
La desobediència civil va esdevenir una eina clau en l'abolició de la segregació racials als Estats Units. Després d'onze anys de pràctica desobedient la segregació racial va ser abolida als EUA [l'any 1964].
Arendt apunta que una de les situacions en què la desobediència civil emergeix és quan un nombre significatiu de ciutadans arriben al convenciment que els canals habituals per canviar els canals habituals per canviar les lleis han deixat de funcionar i que, consegüentment, les seves demandes no seran ni escoltades ni resoltes. En aquestes situacions el canvi sempre serà resultat d'accions extralegals. Més endavant la llei podrà estabilitzar i legalitzar el canvi, però per produir-se haurà calgut desobeir la legalitat vigent. Més de deu anys de desobediència civil, amb més de 40.000 insubmisos a tot l'Estat, van forçar el canvi legislatiu que posava fi a la mili obligatòria.
L'autora destaca diferents característiques de la desobediència. Qui desobeeix no se n'amaga, sinó tot el contrari. L'acció desobedient té sentit en la mesura que és pública i socialitzada. Es pretén focalitzar tota l'atenció en la injustícia denunciada mitjançant l'acció desobedient. Per això mateix qui desobeeix assumeix les conseqüències legals de la seva acció. Es tracta d'un acte eminentment col·lectiu: es desobeeix en nom i en defensa dels interessos d'una col·lectivitat. La desobediència civil es basa en mètodes estrictament no violents.
La desobediència no només no exclou altres vies sinó tot el contrari, les acaba fent possibles. La via desobedient es practica lliurament i a partir de la seva pràctica permet visualitzar què i qui forma part de l'engranatge que imposa, reprimeix i castiga. És una eina mobilitzadora, dinàmica i solidària que demostra que sí que es pot. És una eina, a més, impossible de prohibir.
Joan Coma i Roura, Hannah Arendt, desobediència civil i dret a decidir, Ara 29-11-2016.