1.1.3 Bioritmes: Som autònoms, o ‘manipulats’ pel nostre exterior?



Alterar els ritmes naturals envelleix. Dormir poc o fora de temps, no rebre llum suficient o menjar de forma desordenada es paga. Perquè el món exterior influeix i molt en l’ordre intern.
(...) Els efectes dels medicaments no són els mateixos depenent de l’hora de l’administració. (...)
Per als metges està molt clar, malgrat hi hagin encara molts factors per demostrar científicament, que hi ha una estreta relació entre l’exterior i l’interior, és a dir, entre les condicions meteorològiques, les estacions de l’any o els moments del dia, i algunes malalties.
Hi ha un ordre temporal intern, que en condicions normals manté tots els ritmes circadians de l’organisme. Quan aquest ordre temporal intern es trenca, es parla de crono-disrupció, i està associada amb nombroses patologies. (...)
El mode de vida que estem desenvolupant és molt negatiu respecte als ritmes biològics. (...)
La incidència de l’ictus està també relacionada amb factors meteorològics, en concret amb la inestabilitat atmosfèrica. (...) en moments en que hi ha inestabilitat atmosfèrica, quan diem col·loquialment que canvia el temps, és quan la pressió atmosfèrica varia més, i quan augmenta la incidència de l’ictus.
Carmen Giró, ¿Qué tiempo hace fuera ... y dentro?





Percepció del temps
Quins mecanismes biològics expliquen la diferència en la percepció del pas del temps?
La responsabilitat recauria en la dopamina, un neurotransmissor implicat en moltes funcions de l'organisme.
Si fem activitats plaents i estimulants les neurones alliberen més dopamina que ens fa percebre que el temps passa més de pressa, mentre que si ens avorrim és al contrari.
Dani Arbós i Màrius Bellés, Pa Ciència,la nostra, Ara 24-12-2016.


Els somnis

Tothom somia cada nit, durant tota la vida. De fet, tenim més de cinc somnis diferents cada nit.
Com t'ajuden? Per començar, cal recordar-los. Hi ha persones que s'enrecorden molt bé dels somnis, però són l'excepció. I encara que els recordin, no sempre capten el missatge, com passa amb moltes pel·lícules.
Els somnis sovint semblen banals, estúpids o absurds. Dius: "jo jo soc tan absurd". Però és que hi ha coses que no entens. Són simbòlics i cal aprendre a comprendre'ls.
Són la clau de la identitat individual, però també de la identitat col·lectiva, geopolítica i ancestral. I fins i tot de la identitat creativa. En el sentit de predir el futur no són premonitoris, però et preparen per al futur perquè et donen claus per enfrontar-te a les etapes que s'obren a la teva vida. Qualsevol tipus de terapeuta hauria de tenir informació sobre els somnis, perquè si no es perd una part de la personalitat.
No diria interpretar els somnis, sinó comprendre-ls. Cal intentar esbrinar quina relació tens amb el que somies.
Sónia Sánchez, "Comprendre els missatges dels teus somnis t'ajuda a viure millor", entrevista a Georges Colleuil, Ara 9-01-2018.