1.3.11 Sexista



Els adolescents actuals mantenen marcats estereotips segons el seu sexe malgrat de l’avenç aconseguit en igualtat d’oportunitats. ¿Sexistes o simplement diferents?
La meticulositat, el caràcter sensible, la docilitat, l’amabilitat, la responsabilitat i l’ordre són comportaments i actituds característics de les dones. La valentia, la destresa física, la competitivitat i l’agressivitat són trets característics dels homes, els quals, per altra banda, no han de plorar. Així ho creuen molts adolescents espanyols.
“(...) hem trobat un refús generalitzat a les creences sexistes més explícites, que associen masculinitat i violència o qüestionen la igualtat de drets entre homes i dones; però el refús disminueix sensiblement quan els estereotips sexistes s’expressen de forma més subtil o quan es relacionen amb les diferències en l’educació i l’expressió emocional” (...).
(...) hi ha un sexisme més enllà de la igualtat d’oportunitats, un sexisme basat en la dualitat femení-masculí que es manté sobretot en l’educació emocional. (...) I és aquesta consideració estereotipada la que molts investigadors han observat entre els adolescents en diferents àmbits (...).
[Respecte a les feines de casa] el més sorprenent és que el grup desfavorit, les noies, accepta aquest repartiment desigual per una ideologia sexista de benevolència vers el baró. “Les dones perpetuen des d’edats molt primerenques ser el grup de menor estatus fent les feines domèstiques més sexistes i més típicament de dones i resulta que les que més contribueixen a casa són les que mostren més benevolència vers els nois i el seu paper tradicional de paternalisme protector.”
Mayte Rius, ¿Sexistas desde la adolescencia?, ES 28-02-2009