El gènere a les finances

Com actuen elles i ells
Les dones són cada vegada més actives a l'hora d'operar en els mercats financers, i diversos estudis han demostrat que tenen una concepció diferent dels homes a l'hora d'invertir en Borsa.
(...) En general, les dones "són més conservadores i exigents, tenen un nivell de tolerància més elevat que els homes i són més acurades i efectives amb els seus estalvis". (...)
Els homes són, en general, molt més agressius i pensen a curt termini pel que fa als guanys, mentre que les dones són més previsores i tenen uns objectius menys curt termini.
(...) En aquests treballs [de la Universitat de Califòrnia a Berkeley] es confirma que les dones que es van llançar a invertir en aquest període van aconseguir una rendibilitat un 1,4% superior a la dels homes. A més, una altra de les conclusions de l'informe és que les carteres manejades per dones solteres va superar als dos anteriors grups en guanys. (...)
La Federació Espanyola de Sociologia assegura que hi ha quatre aspectes clau i molt rellevants que expliquen per què les dones són millors en qüestions d'inversió que els homes a llarg termini. Encara que en els estudis es ressalta la manca de certes qualitats que sí tenen els homes, com el gust per les matemàtiques i una major confiança en si mateixos a l'hora de manejar diverses qüestions econòmiques.
Una de les característiques és que les dones miren alguna cosa més que els purs beneficis, segons un assessor financer de Barclays
En la majoria dels casos, quan les dones es llancen a invertir, sense adonar-se'n apliquen una metodologia comuna: adaptar les "experiències viscudes a casa" a les seves accions financeres i no perdre de vista l'objectiu principal: el benestar dels seus fills.
(...) Una altra inversió de biaix femení seria la inversió en matèries primeres, com l'or (...).
Les solteres les edats de les quals oscil·len entre els 35 fins als 50 anys amb estudis superiors són menys "porugues" (...).
"Moltes aposten pel sector d'energies renovables perquè confien en el seu valor futur".
A finals del segle passat, alguns experts, entre ells psicòlegs, economistes i sociòlegs, consideraven que la "ètica emocional femenina" era una de les raons per les quals les dones solien triar accions de companyies relacionades d'alguna forma amb valors ètics i socials, decantant la majoria per dipòsits fixos, i no tant en renda variable com els homes. Els especialistes llavors pensaven que aquests ingredients comportaven la mala gestió intrínseca de les dones en les finances.
Els últims anys, però, han demostrat més aviat allò que ja deia Aristòtil en els seus escrits sobre les dones, és a dir, que aquesta suposada ‘prudència femenina’ és positiva per millorar a llarg termini les perspectives econòmiques personals.
(...) Les dones han après a traslladar la seva idea de com mantenir la família i una llar a una gran empresa. (...)
Malgrat els seus resultats, les dones estan encara en desavantatge en el món de les finances. Molts atribueixen aquesta disparitat no només al fet que el mercat laboral continua sent molt desigual entre gèneres, sinó també al fet que són les pròpies dones les que es posen barreres per refermar la seva posició en el mercat laboral i, sobretot, en els llocs que comporten responsabilitats d'algun tipus, destacant les empresarials, corporatives o polítiques.
Paloma Marín, Invertir con toque femenino, El País, 21/08/2011