Amor i sexe



Amor i sexe son diferents ja que l’un pot donar-se sense l’altre, funcionen en mode diferent i depenen de mecanismes cerebrals i hormonals que, encara que solapats, són en bona mesura també diferents. Així, malgrat que ambdós tipus de motivació, l’amorosa i la sexual, demanen urgent satisfacció, la sexual se sol saciar amb el coit, mentre que l’amorosa pot durar inclús anys. La motivació amorosa està relacionada amb l’alliberació cerebral d’hormones com la feniletilamina, estimulant de la passió, mentre que la sexual ho està amb l’alliberament d’hormones produïdes pels testicles i ovaris, com la testosterona i els estrògens. Mitjançant ressonància magnètica funcional s’ha observat que l’amor pot desactivar regions de la cortesa cerebral fontal relacionades amb el pensament i la planificació del futur, corroborant així la idea popular que l’amor és cec.
A més, l’amor activa regions i substàncies químiques del cervell relacionades amb el plaer i atenció focalitzada (...) o la dopamina, substància que pot promoure l’alliberació de testosterona i estrògens, acoblant així els mecanismes d’amor i sexe.
Ignacio Morgado Bernal, ¿Qué relación hay entre amor y sexo?, La Vanguardia 14-01-2009.


Considerar el que hi ha darrera
[¿I quin és el seu consell?] Ella ha de considerar que, darrera la petició de sexe d'ell, la seva parella, hi ha molt més que la mera cerca de plaer: hi ha reforç del vincle. I ell recordar que l'excitació de la seva dona no comença, com en ells, cinc minuts abans del coit, sinó al menys 24 hores abans; en realitat, tot el que succeeix en la relació influeix en l'excitació d'elles... Excepte, potser, dos dies al mes.
Lluís Amiguet, entrevista a Louann Brizendine, "La fidelidad en él depende de un gen; en ella del día del mes", La Vanguardia 1-06-2010.