Gimnàstica cerebral


(…) Mantenir la lucidesa és un exercici tan dur com mantenir la línea i no és una frase: la forma mental es manté exactament igual que la física.
[¿Suant?] Sí, lluitant contra la rutina producte del nostre innat sentit del mínim esforç: desafiant la comoditat, l'immobilisme, la mandra mental, l'aversió al canvi.
(...) Els occidentals acostumem a idealitzar una vida en la qual puguis viure prop d'on has nascut i si pot ser en la mateixa empresa sempre... (...) I el nostre cervell per mantenir-se en forma necessita just el contrari: desafiament, repte, exigència, canvi, mobilitat. (...) no hi ha millor estimulant mental que el canvi de treball, d'ambicions, de ciutat, d'idioma, de cultura, de país.
[El desterrament és una maledicció bíblica] Però molt saludable per al cervell i per a les societats es renovin amb l’estímul mental dels nouvinguts.
(...) Des de 1983 podem observar com determinades àrees neuronals s'il·luminen en pantalla a l'activar-se. (..) Vaig demostrar que era perquè rebien més oxigen, revivien, es rejovenien, creaven nous circuits... Si no empres aquests circuits i n'actives de nous, perds neurones igual que si no empres un múscul el perds. (...)
Per això em vaig especialitzar en dissenyar programes per exercitar el cervell. [¿Els escacs o els videojocs serveixen?] Només per jugar als escacs o al videojoc: els exercicis mentals per ser efectius han de ser personals i modificar-se contínuament per obligar al cervell a adaptar-se: aquí hi ha l’exercici, sempre en el que més esforç ens costa.
Lluís Amiguet, entrevista a Shlomo Brezbitz, "Nuestro cerebro puede saber i no saber al mismo tiempo", La Vanguardia 6-05-2010.



[ ... ] Es pot exercitar el cervell després de néixer, si el nen neix en un entorn sa i estimulant, l'estimulació és exercici per al cervell. El nen té uns potencials que ha de desenvolupar, d'acord amb la estimulació que rep del seu entorn. Si creix per exemple en una llar bilingüe, es pot retardar fins a quatre anys l'aparició de l'Alzheimer. Es posposa perquè estàs estimulant el cervell amb les dues llengües. Una bona educació , un treball interessant i mantenir-te actiu fins a una edat tardana són algunes coses que es poden fer per mantenir el teu cervell intacte.
María Valerio, entrevista a Dick Swaab, 'La orientación sexual se determina en el útero', El Mundo 12-02-2014.



Igual que es manté el cos en forma, es pot tenir cura del cervell. Prevenir posteriors mals, tot i que també envelleixi. Els canvis en aquest òrgan solen ser subtils.
[...] El repte és com actuar sobre el nostre cervell a cada edat per a mantenir-lo sa (el que no vol dir jove) ".
[...] "La medicina moderna ha aconseguit que visquem més temps i amb una millor salut corporal. Ara el repte és mantenir el cervell amb la mateixa salut que la resta dels òrgans, Es tracta, deia el neurocientífic, de realitzar un canvi de paradigma: prevenir abans que curar.
[...] En lloc de només buscar tractaments contra l'alzheimer, la demència o el parkinson, mantenir més el cervell en bona forma durant tota la vida per intentar prevenir en el possible aquestes malalties.
I aquest canvi de paradigma, encara que no ho sembli, és un concepte molt nou. Perquè durant molt de temps es va considerar que la nostra ment es desenvolupava fins als 21 anys, després s'estancava, per començar a caure en picat a partir dels 40. I per tant es creia que arribada l'edat adulta amb prou feines es podia aprendre.
No obstant això, en l'actualitat sabem que tot això estava equivocat. Que el cervell és plàstic i conserva el seu mal·leabilitat durant tota la vida, una qualitat única dels éssers humans que ens permet aprendre des que naixem fins que morim.
[...] I hi ha unes pautes que els experts aconsellen per mantenir les neurones en forma i que investigacions diverses i molt acreditades han demostrat que funcionen i per què ho fan. Per tant, no hi ha excuses per no seguir-les i cuidar la seva cervell a partir d'avui mateix.

Nodrir bé les neurones
Per mantenir el cervell a to en qualsevol període de la vida cal alimentar bé.
De tots els nutrients, els àcids grassos omega 3 són fonamentals per al cervell [...]. L'organisme els obté a través del menjar. N'hi ha de tres tipus, però els més beneficiosos són els anomenats DHA, abundants en el verat, anxoves, salmó i sardines.
També cal tenir cura del colesterol. [...] I en el cervell forma una capa protectora al voltant de les neurones i facilita la transmissió d'impulsos nerviosos. Per tant, s'ha d'incloure a la dieta (sense excessos), per exemple prenent ous, lactis i fins i tot carn.
I no cal oblidar el calci, [...] el ferro [...] i la vitamina E [...]. Ametlles, marisc, olives, llenties, espàrrecs, xocolata i les verdures de fulla verda són riques en aquests nutrients.

Reptes per estar alerta
"El cervell necessita reptes mentals que requereixen que s'esforça al màxim per obtenir així recompenses, que ho facin estar en alerta. [...]
"Es tracta d'abandonar la zona de confort, d'obligar al cervell contínuament al fet que hagi d'aprendre tasques noves que ens resulten motivadores.

Matèria gris i blanca, més memòria
Cada vegada hi ha més evidència científica no ja dels beneficis de l'esport per a l'organisme, sinó que resulta essencial per mantenir la salut, tant física com mental. Practicat de manera regular és la millor garantia d'un cervell sa.[...]
"Un cervell sa [...] ens permet recordar, donar respostes ràpides, percebre informació de forma precisa. [...]
Que l'exercici aeròbic sigui beneficiós per a la cognició es deu a moltes raons. Per començar, perquè disminueix la probabilitat de patir diabetis, hipertensió, cardiopaties, osteoporosi i fins i tot alguns tipus de càncer i se sap que aquestes malalties estan relacionades amb les neurodegeneratives.

Hora del 'reset'
Descansar bé es bàsic per poder fixar records, consolidar la memòria i aprenentatges i neutralitzar els radicals lliures que oxiden el cervell.

Evitar els microictus
El tabac pot produir petits infarts cerebrals i un declivi accelerat de les funcions mentals.

Entrenar aptituds
"No tots els videojocs tenen el mateix efecte sobre la funció cerebral, alguns es poden emprar per augmentar l'empatia i el comportament social. Altres, en canvi, per millorar la memòria o l'atenció.
[...] Sempre és una bona estratègia obligar el cervell a abandonar la seva zona de confort ", aconsella Bavelier.
 Cristina Sáez, Cómo cuidar el cerebro, Magazine 14-02-2016