La tortura



Segles de dret consuetudinari i les obligacions internacionals que hem assumit en els darrers temps coincideixen en això: la tortura no està justificada mai. Mai.
Timothy Garton Ash, El Reino Unido y la tortura, El País 15-03-2009

(...) considero extraordinàriament valuós el seu retrat [de Camilo José Cela], a ‘Mazurca para dos muertos’, de l’assassí feixista Jesús Manzanedo(...) Cela (...) no s’acovardeix davant d’un fet que molts són incapaços d’admetre, comprendre o assimilar. És a dir, que l’ésser humà, sobretot el mascle, és capaç d’experimentar plaer sexual explícit matant i torturant.
“Don Jesús Manzanedo mata gente por aprecio del orden y también por deleite, las dos cosas, los hay a quienes se les pone gorda dándole el gusto al dedo y apretando el gatillo”. I n’hi ha que, com al mateix Manzanedo, se’ls posa dura castigant, abans de prémer el gatell, les seves víctimes.
Llegint en la premsa les barbaritats perpetrades per la soldadesca nord-americana i britànica a l’Iraq, i veient les imatges de televisió, he recordat Manzanedo(...) També he recordat el gran actor Laurence Olivier, que coneixia bé el sadisme en el seu vessant britànic, com  víctima ell mateix, quan era jove, de les fuetades al cul nu habituals als col·legis privats de la classe dirigent d’aquell país(...)
Les fotos que hem vist (...) remeten de seguida, irremissiblement, a la pornografia sadomasoquista que pul·lula per internet, amb la seva parafernàlia de caputxes, cadenes, fuets i cossos despullats lligats de mans,
Symour Hersh, en el seu informe per a The New York Times sobre Abu Graib, no té cap dubte que els abusos, a més de criminals, han estat sàdics, i s’ha fixat en l’alegria amb què els soldats captaven amb els seus vídeos, mentre passaven, aquelles escenes dignes de Justine o de Juliette.
Ian Gibson, Sadisme: les coses pel seu nom, el Periódico 16-05-2004.

Els maltractes físics i psíquics a presos, similars als que s’han descobert a Iraq, es donen a les presons d’EEUU amb poca repercussió pública, segons funcionaris de presons, reclusos i defensors dels drets humans. A Pensilvania i en alguns altres Estats, despullen habitualment als presos abans de  traslladar-los a una nova presó o un nou mòdul(...)
Els experts afirmen que alguns dels pitjors abusos s’han comès a Texas(...) per l’amuntegament i la violència exercida pels vigilants contra els presos. El jutge (...) va posar ordre després de descobrir que els funcionaris permetien que caps de bandes de presos compressin i venguessin a altres reclusos com esclaus sexuals.
Fox Butterfield, El maltrato a presidiarios, una rutina en EE UU, El País-TNYT, 20-05-2004.