Nous coneixements dels Neandertals**


Els neandertals que vivien a la península Ibèrica fa 65.000 anys ja pintaven art rupestre a les parets de les coves. També solien deixar les empremtes de les mans, potser com una firma. "El que és realment important d'aquestes pintures rupestres no són les pintures en si, sinó el que ens diuen sobre les capacitats cognitives dels neandertals".
"Els neandertals eren extremadament avançats", recorda Marina Mosquera, arqueòloga de l'Institut de Paleontologia Humana i Evolució Social (Iphes) i especialista en origen del pensament simbòlic. "Tenien una organització domèstica i social molt sofisticada. Fins i tot practicaven enterraments, cosa que és l'expressió d'una cognició molt complexa".
L'avantpassat comú dels neandertals europeus i els 'Homo sapiens' originaris de l'Àfrica, que va viure fa més de 500.000 anys, ja tenia capacitat de pensament simbòlic, afirma Zilhäo. Tot i això, l'art rupestre no apareix fins molt més tard i ho fa de manera aparentment independent en els dos llinatges. "El que ens hem de preguntar és per què apareix quan apareix i no abans o després", sosté l'arqueòleg.
Josep Corbella, Els neandertals ja pintaven art rupestre, La Vanguardia 23-02-2018


Joäo Zilhäo ha publicat desenes d'investigacions que confirmen, una vegada rere l'altra, que els neandertals tenien aptituds cognitives equivalents a les dels 'Homos sapiens' de la seva època. Els resultats que presenta aquesta setmana, que demostren que feien pintures rupestres i es posaven collarets, "haurien de tancar el debat de si els neandertals tenien pensament simbòlic", sentencia.
Però, si eren tan intel·ligents com els 'Homo sapiens', aleshores per què es van extingir? "És que no es van extingir, són els nostres avantpassats!", rebat. Entre l'1% i el 4% del genoma dels europeus actuals és d'origen neandertal, mentre que la part del 96% a 99% restant procedeix d''Homo sapiens' vinguts de l'Àfrica. "Menys d'un 4% no sembla gaire, però és el que es pot esperar quan es barregen una població gran i una de petita. Hi devia haver uns 20.000 neandertals a tot Europa i van arribar un milió o dos d'africans. Per això l'ADN neandertal està tan diluït entre els europeus actuals".
Per Zilhäo els neandertals són 'Homo sapiens', no una espècie diferent. És conscient que aquesta visió no és compartida per la majoria dels ses col·legues. "Sempre dic el que penso. Per mi les dades no indiquen que neandertals i 'Homo sapiens' siguin espècies diferents".
El seu pròxim repte és convèncer els seus col·legues que els neandertals no s'han extingit, que perviuen en cadascun de nosaltres.
Josep Corbella, Joäo Zilhäo reivindica que 'Homo sapiens i neandertals són una mateixa espècie, La Vanguardia, 23-02-2018.


Ja fa temps que se sap que els neandertals van conviure amb els humans moderns des de fa almenys 100.000 anys fins que es van extingir, ara en fa 40.000. També se sap que aquesta convivència no va ser només contemplativa, sinó que es van produir aparellaments, de manera que avui fins una mica més del 2% del genoma de la majoria d'habitants del planeta és d'origen neandertal.
Un equip internacional de científics ha determinat que les pintures descobertes són de fa almenys 65.000 anys. Com que els humans moderns van arribar a l'Europa occidental fa uns 40.000 anys, els investigadors han conclòs que els autors de les pintures són artistes neandertals.
Fina ara, les pintures rupestres més antigues que es coneixien tenien gairebé 40.000 anys d'antiguitat i s'atribuïen totes a humans a moderns. "Fa 160 que discutim si els neandertals eren menys intel·ligents que els humans moderns, explica Joäo Zilhäo, però això s'ha acabat: aquesta troballa deixa clar que els neandertals tenien una capacitat cognitiva avançada i havien desenvolupat un pensament simbòlic sofisticat".
Segons Zilhäo, fa 100.000 anys l'espècie humana era molt més diversa".
Toni Pou, Els neandertals, els primers artistes, Ara 23-02-2018.