Relació entre la felicitat i a quin partit es vota



Els diners no donen la felicitat, però ajuden bastant a aconseguir-la. Potser aquest és el motiu pel qual alguns electors viuen permanentment instal3lats en la malenconia mentre d'altres exhibeixen un optimisme desbordant. La realitat és que els votants d'esquerra mostren sempre pitjor puntuació als índex de felicitat i satisfacció amb la vida que els del centre i dreta.
Podria interpretar-se que l'elector d'esquerra aposta per un canvi social justament perquè se sent menys identificat i complagut amb la realitat del món que li ha tocat viure, és a dir, a un estatus menys confortable, ja que encara hi ha classes.
L'encreuament dels indicadors de felicitat amb els respectius índex de satisfacció il·lumina l'escenari emocional dels diferents grups de votants [entre els principals partits espanyols]. Els electors del PSOE registren índex més baixos de felicitat i ànim vital, els seus indicadors són lúgubres i dibuixen una existència trista i dissortada.
Aquest panorama ombrívol per al tradicional votant de centreesquerra es completa amb unes lànguides percepcions sobre la seva pròpia salut.
Socialistes i populars coincideixen a expressar baixos índex de confiança en els altres, a diferència del que passa amb els votants de Ciutadans i, sobretot, de Podem, l'actitud del qual és molt més oberta i positiva cap els altres.
Es registra coincidència entre els votants del PP i el PSOE en les coses importants de la vida. Per exemple, viure a prop de la família, cuidar-se dels pares o tenir parella és molt més important per als electors populars i socialistes que per als de Ciutadans o Podem.
Pel que fa a imaginació i sociabilitat, el votant socialista es col·loca una mica per davant de l'elector del PP, que dibuixa els pitjors registres. I al contrari: els seguidors de Podem i Ciutadans es presenten com els més sociables (Pablo Iglesias)o els més imaginatius (Albert Rivera).
La veritat és que els qui voten en una determinada direcció ideològica coincideixen a exhibir una existència molt més rica i satisfactòria que els qui ho fan en una altra.
Carles Castro, Ciutadans feliços, La Vanguardia 22-08-2016

Les conclusions s'han extret a partir dels sondejos del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) considerant només el PP, el PSOE, Ciutadans i Podem. Caldria considerar altres partits. Barrejar partits històrics amb els recents pot introduir un efecte distorsionador.

Temes relacionats: 5.3.5 Els partits polítics