Som (només) 'Homo Sapiens'?



   Els 'Homo Sapiens' i els neandertals es van aparellar repetidament al llarg de desenes de milers d'anys [...].
   Investigacions anteriors havien aportat proves d'aparellaments esporàdics entre les dues espècies ocorregudes fa uns 40.000 i uns 60.000 anys. Els nous resultats amplien e fenomen fins a més de 100. 000 anys d'antiguitat i suggereixen que aquest tipus de conducta va ser recurrent allà on 'sapiens' i neandertals es van trobar [...].
   S'ha analitzat el seu genoma o s'ha comparat amb l'ADN de dos neandertals més [...] amb el genoma d'una dona denisovana [...] de fa més de 50.000 anys i amb els de 504 'Homo sapiens' actuals d'ètnies africanes, que estam lliures de qualsevol influència neandertal.
   [...] Si les investigacions anteriors havien trobat que els neandertals van deixar el seu llegat a l'ADN de la nostra espècie, i avui dia els europeus tenim el 2% del nostre genoma d'origen neandertal, aquesta és la primera investigació que demostra que l'intercanvi també es va fer en el sentit contrari.
   [...] Segons les dades genètiques, els avantpassats d''Homo sapiens' i neandertals es van separar fa entre 500.000 i 600.000 anys, probablement en algun lloc a l'Àfrica.
   El llinatge de la nostra espècie es va quedar al principi a l'Àfrica, on va continuar evolucionant. El dels neandertals, per la seva banda, va emigrar a Euràsia, on es va dividir entre neandertals i denisovans fa uns 450.000 anys.
Segons resultats de a investigació, el primer intercanvi genètic entre 'Homo sapiens' i neandertals es va produir fa entre 100.000 i 200.000 anys, possiblement a l'Orient Mitjà, quan la nostra espècie es va aventurar fora de l'Àfrica. [...]
   "Estem assistint a un canvi de paradigma" [...] "Tradicionalment hem descrit l'evolució humana com un arbre amb un tronc principal i hem ubicat leds diferents espècies en branques diferents separades de manera nítida. Ara veiem que tot és més complex, que les branques no estan separades, sinó que es creuen entre elles. No hi ha motiu per pensar que els fluxos genètics com el que hem identificat entre 'Homo sapiens' i neandertals no s'hagin produït al llarg de tota l'evolució humana entre espècies més arcaiques, fins i tot entre australopitecs".
Josep Corbella, 'Sapiens' i neandertals es van aparellar durant desenes de milers d'anys, La Vanguardia 18-02-2016.


   L'entrecreuament entre humans moderns i neandertals va tenir lloc desenes de milers d’anys abans del que fins ara deien els estudis, segons indica un estudi publicat recentment a Nature [...], un equip de recerca internacional ha pogut reafirmar l’encreuament entre neandertals i humans moderns i ha aconseguit anar més enllà. Els nous estudis indiquen que les relacions entre ells es van produir fa més dels 65.000 anys que fins ara es reportaven: fa aproximadament 100.000 anys.
   Els investigadors suggereixen que alguns grups d’humans moderns van deixar l’Àfrica abans del que es pensava i es van barrejar amb els neandertals, tot i que probablement aquests humans moderns més tard van extingir-se i per això no formen part dels nostres ancestres.
   [...] En l’actual estudi, no obstant, es troba per primera vegada la contribució genètica en el sentit oposat, dels humans moderns cap als neandertals, un procés que va haver de produir-se en una migració anterior.
M.L.F., Els primers fills de Sàpiens i Neandertals, Ara Diumenge 28-02-2016



[...] un equip internacional de científics ha descobert  que, arran de l'arribada de l'agricultura a Europa fa 8.500 anys, l'ADN dels pobladors del continent va experimentar canvis que es van estendre i van alterar l'estatura, la digestió, el sistema immunitari i el color de la pell dels europeus.
[...] l'ADN dels europeus actuals prové de tres fonts principals. Abans del sorgiment de l'agricultura, Europa estava habitada per caçadors-recol·lectors. Més tard, va arribar una onada de grups que tenen un ADN semblant al dels habitants del Pròxim Orient i que probablement van portar l'agricultura al continent i, finalment, fa uns 4.500 anys, es va produir la incursió a Europa de poblacions nòmades procedents de les estepes de Rússia: les poblacions kurgàniques de la cultura iamma.
[...] Els caçadors-recol·lectors que poblaven el continent originàriament eren descendents de poblacions que provenien de l'Àfrica i, fa tot just 9.000 anys, tenien la pell fosca. Els agricultors procedents d'Anatòlia, per la seva banda, tenien un to de pell més clar, un tret que es va escampar pel continent. Més tard va sorgir la variant genètica que va fer que la pell dels europeus esdevingués encara més clara.
[els investigadors] han conclòs que ela agricultors d'Anatòlia eren relativament alts i que els grups de cultura iamma ho eren encara més. Els habitants de l'Europa septentrional van heretar una proporció més gran d'ADN iamma, cosa que ha fet que ells, al seu torn, també siguin més alts.
A l'Europa meridional, però, les poblacions van esdevenir més baixes d'ençà de l'arribada de l'agricultura. [...] no és clar per què la selecció natural va afavorir una estatura més baixa al sud i no al nord. Amb independència de quin sigui el motiu, aquesta història evolutiva continua marcant les diferències d'alçada actuals.
Carl Zimmer, L'agricultura va modelar els nostres gens, Ara diumenge, 24-01-2016.




L'evolució dels primers homínids fins arribar a l'actualitat és un puzle amb un munt de peces que, en alguns casos, encara no s'han descobert. Se sap, per exemple, que els aparellaments entre espècies no ben bé idèntiques van ser més habituals del que es podria pensar, però una nova descoberta ha refermat aquesta idea. Quan el els primers Homo sapiens van iniciar el seu camí fora de l'Africa fa 80.000 anys i van colonitzar tot el planeta, van trobar-se altres homínids pel camí. És el cas dels neardentals i els denisovars, però segons el nou estudi, els sapiens també van conviure amb un tercer homínid a l'illa d'Andaman, a l'oceà Índic, i en altres zones de l'Índia. El rastre ha arribat fins a l'actualitat en els gens d'alguns humans contemporanis.
Getty, Més companys per als 'sapiens', Ara 25 i 26-12-2016.