Què recordem, com i perquè?



Recordarem més fàcilment tot allò que és exagerat o una caricatura. O que produeix una imatge absurda (...). “Les coses quotidianes que es repeteixen cada dia no ens criden l’atenció, i per tant no arriben a la nostra memòria. La nostra ment tendeix a fixar-se només en allò que resulta estrany, sorprenent” (...) si volem memoritzar, cal evitar l’assimilació mecànica (...) mai es memoritza repetint, sinó creant.
(..) La memòria de llarg termini recorda la informació relacional i és permanent. Correspon a la informació que registrem per interès, necessitat o motius emocionals.
[per aconseguir entrar a aquest nivell profund] “La clau és cercar una connexió emotiva. Això fa que el contingut de la informació es passi a emmagatzemar en la memòria a llarg termini (...) perquè s emocions activen l’amígdala i l’hipocamp alhora”.
(...) seria idoni poder associar [el que volem memoritzar] amb alguna cosa que haguem viscut amb els cinc sentits. (...) quants més sentits es posin, més es memoritzarà. Quan més s’hi participi en forma activa, més es retindrà el concepte.
(...) només s’aconseguiran resultats si s’hi té interès i motivació. I, com a pas previ, és essencial que s’hagi comprès i assumit el significat del que es pretén retenir.
(...) la intel·ligència està lligada a la memòria. (...) “si se sap retenir en la ment l’esquelet d’un discurs, llavors també serà possible expressar correctament els conceptes inclosos en el mateix.(...) tenir una bona memòria ajuda, ja que quantes més coses coneixes, més encertades poden ser les teves deduccions”.(...)
La memòria és proporcional al seu ús. “Quant més s’exercita, més conceptes es podran emmagatzemar” (...). Sembla estar comprovat que l’emmagatzemament de les dades és sensible al pas del temps [disminueix]. (...) “Retenir informació és una activitat relacionada amb la sinapsis del cervell, no amb les neurones. Mentre aquestes amb l’edat deixen de créixer, les sinapsis continuen multiplicant-se”.

Tipus de memòria
Termini
Període de retenció
Curt
Poques hores
Mitjà
Un o dos dies
Llarg
Permanent

Piergiorgio M. Sandri, Entrenar la memoria, ES 4-07-2009.