1.2.5 Por



Qui no sap el que és tenir por? Aquests articles potser ens ajudaran a conèixer-la més i a patir-la menys.

Encara hem de tenir por avui?
La por present avui en els països occidentals pot dur-nos a conductes bàrbares, a la barbàrie. L’exemple més evident és la tortura, practicada des de l’antiguitat, però que va quedar prohibida amb la Il·lustració. Avui la por ha estat tan gran que s’ha considerat que [la tortura] havia de ser legal i oficialment assumida.
Justo Barranco, entrevista a Tzvetan Todorov, El miedo puede llevar a la barbarie, La Vanguardia 22-10-2008.

Instrumentalització de la por
La por és molt profunda, molt pertorbadora i molt esclavitzadora (...) Estem en una societat del risc que dóna moltes raons per a la por i moltes formes d’instrumentar-lo. La por sol brollar quan entren en crisi els punts de referència tradicionals (...) Estem en una societat molt vertiginosa, tot passa molt ràpid i es perd la idea que podem determinar el nostre futur.
Javier Cuervo, entrevista a José Antonio Marina, “En la exigencia de los valores fundamentales no se puede ser tolerante”, Magazine 18-12-2005.

Psicologia del poder i la submissió
 Trump no és un dictador, però li encantaria ser-ho. La seva pròpia condescendència amb els poderosos, des de Putin fins a Kim Jong-un, és un clar indici. Però el motiu de la seva enorme popularitat als Estats Units continua desconcertant als que no han caigut sota el seu encanteri. No poden entendre com un fantasiador groller, vanitós i entotsolat pot exercir tanta seducció.

Trump pot no ser sofisticat, curiós o culte, però té un instint delicat per a la psicologia del poder i la submissió. Sap com reunir persones en multituds atretes pel seu espectacle de carisma furibund. El seu amor propi fa que els seus seguidors s'estimin a sí mateixos i odiïn els seus enemics. El seu és un do gran i perillós. Els qui alguna vegada van victorejar dictadors i després, quan els temps canvien, no poden explicar per què ho van fer.
Ian Buruma, Llepar la bota que et trepitja, La Vanguardia 16-03-2019.