1.1.0 Evolució dels Humans



Recents descobertes desmenteixen que tots els humans actual provenim només del Homo Sapiens. També han descobert que no tots els humans provenim de la mateixa interacció entre variants d'homínids.

¿Podem continuar dient que tots els humans som 'iguals'? ¿Hem de reconèixer i acceptar les diferències entre els humans actuals? ¿Quines poden ser les conseqüències d'aquests -i de nous- descobriments?











Estem a punt de fer un pas gegantí en l’evolució humana [...] estem a punt de rebel·lar-nos contra el nostre destí genètic. Però fins ara no el controlàvem. De fet, creem la cultura, la societat i la família, que són estructures que protegeixen de la cruel selecció natural els més febles.
Dominar la genètica ho canvia tot per a nosaltres, però, precisament per això, necessitem posar límits al nostre propi poder.
[...] Si l’evolució genètica es pot comprar amb diners, hi haurà qui se la pot pagar i qui no. [...] En qualsevol cas, la millora genètica, més enllà de la curació de les malalties hereditàries, és un debat que no podem decidir nosaltres els científics. La gent ha de saber què hem de decidir i aviat.
[...] Les conferències de bioètica marquen una línia molt clara entre curar, que és acceptable, i millorar l’espècie, que no ho és perquè no coneixem les conseqüències d’aquestes presumptes millores en els humans per via genètica a llarg termini.
[...] tots portem una part del genoma neandertal, al voltant d’un 5%. Part del nostre fenotip prové dels al·lels neandertals. L’evolució agafa ràpidament coses d’altres espècies.
Totes les espècies extintes d’homínids han deixat empremta en la nostra. Els tibetans estan adaptats per l’hemoglobina a les altituds,però s’hibriden amb humans no tibetants i, en una generació, ja tots gaudeixen d’aquell avantatge.
Avui tots som sàpiens perquè hi va haver abans moltes altres espècies humanes, però només van ser capaces d’adaptar-se a espais geogràfics petits. Els sàpiens, en canvi, van aconseguir poblar tot el planeta.
[...] l’evolució ens ha ensenyat que les espècies dominants duren poc. [...] Quan una espècie progressa de la forma estratosfèrica en què ho hem fet, no pot gestionar els recursos del medi, i quan s’esgoten, és l’espècie la que comença a extingir-se.
[...] La nostra existència com a espècie és una conjunció de circumstàncies i de decisions, [...] per això hem de limitar el nostre creixement com a espècie abans d’esgotar el planeta.
Lluís Amiguet, entrevista a Tomàs Marqués i Bonet, “L’evolució ensenya que les espècies dominants no duren”, La Vanguardia 22-08-2019.