Andrògens i testosterona



Essent vostè un fetus de sis setmanes, guiat pel cromosoma Y, el seu organisme va començar a formar testicles que van alliberar testosterona en el seu corrent sanguini, la qual va arribar al seu cervell(...) convertint-lo en un cervell masculí(...) A més testosterona a la sang fetal, major desenvolupament de l’hemisferi dret. El cervell femení es hemisfèricament més equilibrat (...) té moltes més fibres que uneixen les àrees que regeixen l’emoció i l’afectivitat!(...)
En homosexuals s’han detectat estructures cerebrals a mig camí entre les heterosexuals masculines i femenines (...)
El cert és que els humans naixem amb predisposicions innates, algunes més masculines i altres més femenines. No hi ha “tabula rasa”.
Víctor-M.Amela, entrevista a Francisco J. Rubia, La Vanguardia 20-10-08.

Tot seguit un resum estructurat de l’entrevista a F.J. Rubia.

Funcions que regeixen els hemisferis
L’hemisferi esquerra
L’hemisferi dret
Capacitat per arreplegar vocabulari
Habilitats comunicatives
Sociabilitat
Habilitats visuals-espacials o geomètriques
Facilitat per orientar-se a l’espai

En què tenen la puntuació més alta els dones i les homes
Dones
Homes
Fluïdesa verbal
Tasques motores fines
Localització d’objectes entre una sèrie
Càlcul
Sensibilitat
Percepció de nivells baixos d’estimulació de: Gust, Olfacte, Audició, Tacte
Reconeixement de
Cares familiars
Expressió facial
To de veu
Discerniment d’emocions alienes
Capacitat d’empatitzar
Capacitat visual-espacial
Memorització i detecció de formes
Geometria
Aprenentatge de laberints
Lectura de mapes
Apuntar i seguir objectes
Llançament d’objectes a una diana
Coneixements geogràfics
Agressivitat
Composició musical
Escacs
Resolució de problemes matemàtics

Cervell per empatitzar amb altres.
Cervell per analitzar, explorar, sistematitzar.

“L’exposició als andrògens durant la gestació influeix en la formació del sistema nerviós i fa que el cervell sigui més sensible als efectes de la testosterona al llarg de tota la vida. Això, de retruc, fa que la persona tingui reaccions més ràpides i sigui més propensa a córrer riscos”, va explicar John Coates [primer autor d’un estudi de la Universitat de Cambridge].
Josep Corbella, La testosterona cotiza en bolsa, La Vanguardia, 13-01-2009.

El nivell d’exposició a la testosterona a l’úter està relacionat amb la probabilitat que un nen presenti falta de sociabilitat a l’edat de vuit anys.
La Vanguardia, Redacció de Barcelona, El Reino Unido dbate el diagnóstico prenatal, 13-01-2009.



Cervell i testosterona
[Cervell...¿masculí?] ¿Sap per què tanta broma? Perquè és incòmode admetre l'enorme impuls sexual de l'home. De fet, la civilització consisteix en encarrilar-lo.
(...) Aquestes bromes revelen la incomoditat de la societat davant del raig de testosterona que arrossega a l'home i arrossega l'home tota la vida.
(...) Fins les vuit setmanes d'embaràs els cervellets són iguals. Llavors els testiculets comencen a emetre testosterona que fa diferents el cervell masculí.
[¿En què?] Per començar, l'hipocamp, àrea cerebral que regula l'activitat sexual, en l'home és dues vegades i mitja més gran.
(...) Entre els 9 i els 15 anys, el nen pateix un augment de testosterona del 250% per cent. Això influeix sobretot –però no només- en la seva sexualitat.
(...) Els nens són més violents, agressius, possessius, territorials i jeràrquics, i mostren diferent visió espacial que les nenes. Elles tenen quinze vegades menys impuls sexual.
Lluís Amiguet, entrevista a Louann Brizendine, "La fidelidad en él depende de un gen; en ella del día del mes", La Vanguardia 1-06-2010.