Innovadors i copiadors


(...) ¿aconseguirà la Xina passar d’una economia de la imitació a una altra de la innovació? Si no, s'estancarà.
[Japó ho va aconseguir a mitges] Japó imitava en els 70 om imiten avui els xinesos i va aconseguir transformar-se després en un país més inventor, però em temo que la Xina no podrà convertir-se en innovadora encara...
[¿Per què?] Perquè l’autoritarisme impedeix la innovació, la qual sorgeix en el lliure flux horitzontal d’idees en equip. Així que sense democràcia e una societat oberta ningú inventa res.
[¿En té proves?] Els laboratoris nord-americans tenen dos grans grups de becaris: xinesos i indis. Els xinesos són millors en donar escala a innovacions existents, però no inventen res nou; en canvi, els indis són innovadors, perquè conviuen amb la diversitat i les seves exigències des que neixen.
Lluís Amiguet, entrevista amb Brahma Chellaney, "Los indios queremos ser europeos", La Vanguardia 31-01-2011.



Tecnologia, tecnòlegs i humans
(...) els ‘makers’ són inventors, activistes, enginyers, programadors que tenen un pòsit més artístic que els científics. (...).
La tecnologia avança a uns passos tan gegantins que es torna incomprensible per a la lenta evolució humana (...).
Cal orientar i aplicar el desenvolupament exponencial de les tecnologies pel bé humà.
(...) els tecnòlegs no són literats (...) sempre busquen solucions d’enginyeria a tota mena de problemes. (...)
La tecnologia està alienant la gent i allunyant-la de la realitat. La purpurina de la tecnologia difumina els problemes socials de desigualtat i abús de poder en què vivim, però no els fa desaparèixer. (...)
Els creadors de Microsoft, Appel, Facebook, Google, originàriament uns friquis, ara comparteixen interessos amb l’oligarquia, i la gran majoria de la població viu oprimida per aquesta situació.
Ima Sanchís, entrevista a Bruce Sterling, “El futur són ciutadans de vells mirant el cel terroritzats”, La Vanguardia 2-09-2014.

Bruce Sterling és el pare del ciberpunk i escriptor de ciència ficció.


Innovació, deus i altres poders
Els països que afavoreixen la innovació i la seva divulgació han progressat i progressen més. Durant els últims 200 anys, l'ésser humà ha passat a viure gairebé el triple. La fam ha desaparegut del món excepte en algunes àrees aïllades i només en determinades crisis humanitàries. En aquests dos segles s'ha deixat més que mai als innovadors i inventors crear noves tecnologies i la globalització i la seva llibertat de mercats han distribuït aquestes invencions, des de nous adobs als antibiòtics, per tot el món.
Durant milers d'anys, es frenava la innovació i es perseguia la ciència en nom de Déu, del rei o de l'Estat, i es tancaven fronteres i es protegien mercats i països de totes les novetats.
Lluís Amiguet, entrevista a Deirdre McCloskey, "La majoria dels humans prefereix comoditat a llibertat", La Vanguardia 3-02-2018.