1.8.1 Relació social


Un resum de diferents tipus de relació.

Tipus
Característiques principals
Dependent afectiu
Anul·la la personalitat, esperant que un altre empleni el buit. Creu trobar protecció en éssers dominants, narcisistes, egòlatres, avars, maltractadors.
Dominant, controlador
Forts front d’aquells amb sentiments de culpa o que creuen que han de pagar una preu o un deute per ésser amats.
Seductor
Viu el paper que els fa feliços. Adulador, fa sentir especial l’altre.
Planificador
Estimen per la imatge que s’han fet de l’amor i la parella o amistat, no per com és. Es reboten quan aquesta no es mostra com el model.
Egocèntric
Només satisfetes amb els capaços d’admirar-lo sense censura, als quals redueix tot mèrit. Segures amb ànimes abnegades i generoses.
Insegur, dubitatiu
Mai convençuts d’estar en la relació adequada. Carinyós o desapareix. Organitza crisi periódiques. Noviatges interminables. Per més que faci la parella, mai serà digna d’ell.
Addicte
A l’alcohol, a substàncies, al treball(...) Es refugia en ànimes salvadores que creuen poden canviar a l’altre. Hom mai es sent correspost ja que el seu veritable amor és l’objecte de la seva dependència.
Violent, maltractador
Saben ocultar-se. Creixen a mesura que les agressions són consentides, gràcies a que l’altre es senti culpable.
Basat en Ángeles Rubio, Amores envenenados, ES 27-09-2008.


“El xoc entre els defensors de la homogeneïtat ètnico-religiosa, i els defensors d’un tipus de ciutadania més inclusiva i pluralista és un xoc entre dos tipus de persones dintre d’una única societat. Al mateix temps, aquest xoc és l’expressió de tendències que, en cert sentit, estan presents en la majoria d’éssers humans: la tendència a la dominació com a forma d’autoprotecció enfront a la capacitat de respectar als qui són diferents i de veure en la diferència una riquesa per a la nació enlloc d’una amenaça per a la seva puresa”.
Xavier Antich, Próxima estación. India, La Vanguardia 20-07-2009.



Cal conèixer-se per saber estimar
Cada un tenim una configuració neuronal... compatible amb la d'altres o no. Avui la neurociència ja ens permet dilucidar quin és el nostre perfil sinàptic, la manera com el teu cervell estableix connexions neuronals, sinàptiques: d'això deriva com són les teves relacions interpersonals, la teva personalitat 'neuroamorosa'.
Tots hi som en els dotze perfils. Són universals. Pots conèixer el teu amb el Synaptic Test: s'han fet a 14 milions de persones de tot el món, el seu encert està contrastat. Depèn de trets neurobiològics que ens són propis des de l'úter matern.
Per saber a qui estimar, primer has de saber qui ets. Coneix-te i sabràs amb qui emparellar-te. Fes-ho o ets candidat a perdre el temps i a patir. Per això la meitat de les parelles se separen en menys de tres anys!
Segons el neurotransmissor dominant hi ha quatre sistemes neuronals. De les seves variacions en resulten els dotze perfils sinàptics: dopamínic, estrogènic, testoterònic i serotonínic. Cadascun determina un estil d'intercomunicació.

Dopamínic: aventurer, impulsiu, menys empàtic que adaptatiu.
Estrogènic: cuidador, grupal, fidel, empàtic.
Serotonínic: relaxat, harmònic, poc impulsiu.
Testoterònic: bon supervivent, líder de clan, guerrer i defensor.

Víctor-M. Amela, entrevista a Lidia Martínez, "L'enamorament dura sis mesos; l'amor, tota una vida", La Vanguardia 14-02-2017.