El binomi igualtat/desigualtat és un dels conceptes clau que des de sempre han preocupat al ser humà en les seves elucubracions sobre sí mateix(...)
1. Què és la igualtat en l’esfera de l’econòmic, polític i social? Quina relació existeix entre igualtat i justícia? Què és el que caldria repartir de forma igual?
(...) la igualtat pot ser numèrica o proporcional. [és numèrica] quan considerem les persones com no distingibles i distribuïm la mateixa quantitat de bens a cada una. És proporcional quan es reparteix una quantitat de bens a cada un segons les seves capacitats o els seus mèrits o necessitats. És probable que el resultat d’una distribució numèricament igual es pugui considerar no justa(...)
2. Quina relació existeix entre igualtat i justícia? (...) cap teoria política [contemporània] de la justícia pot prescindir de la presència d’algun principi d’igualtat(...) la qüestió central és sempre quina dimensió igualar.
3. Llavors, igualtat de què? (...) Està de moda emprar l’expressió ‘igualtat d’oportunitats’ volent amb això afirmar que cada persona (...) pugui posseir de fet (...) iguals oportunitats d’utilitzar la totalitat dels seus dots naturals físics i intel·lectuals a fi de desenvolupar el seu propi pla de vida.
(...) Sota cap concepte es parla d’equiparar els estats finals i resultats assolits per les persones. I això perquè (...) seguim creient que (...) som responsables de les nostres accions i (...) que és primordial intervenir sobre els elements instrumentals per a les nostres llibertats i no sobre les mateixes llibertats.
Andrea Noferini, Un problema de difícil solución, La Vanguardia 1-06-2008.