Idees científiques preconcebudes


Sovint es considera que diverses conductes humanes són característiques adaptatives que han evolucionat així perquè els mascles són promiscus, mentre que les femelles són sexualment reticents. Ha calgut esperar fins fa poc perquè uns quants científics, amb el suport de dades de què ara disposem, comencessin a qüestionar les idees preconcebudes que hi havia al darrere i el paradigma que se'n derivava.

En tot el regne animal les femelles s'aparellen sovint amb diversos mascles i les seves cries són de molts pares diferents. Durant generacions els biòlegs han donat per fet que les femelles eren sexualment monògames, però ara ha quedat clar que anaven errats. Els estudis recents han demostrat que les femelles que s'aparellen amb més d'un mascle tenen més cries.

Les idees es basaven en els escrits de Darwin, molt influïts per les idees culturals de l'època victoriana. Les actituds socials i la ciència estaven aleshores estretament entrellaçades. Hi havia la convicció generalitzada que els homes i les dones eren radicalment diferents. Les veritables dones havien de ser pures, sotmeses als homes, mesurades i no interessades en el sexe. I aquest model l'aplicaven als animals al peu de la lletra. La majoria dels estudiosos de l'època les assumien com a veritats científiques. Aquests estereotips sobre homes i dones van sobreviure al llarg del segle XX i han influït en pràcticament en totes les investigacions sobre les diferències de gènere en el regne animal

Els prejudicis inconscients i les expectatives poden influir en les preguntes que es fan els científics i també en les seves interpretacions de les dades. I segurament això mateix és el que ha passat amb el comportament sexual: molts científics van veure promiscuïtat en els mascles i timidesa en les femelles perquè baixó és el que esperaven veure i el que no només la teoria, sinó també les actituds socials, els indicava que havien de veure.
S'ha acabat el mite de les femelles tímides, Zuleyma Tang-Martínez, The Conversation, Ara 24-02-2018.