1.1.9 L'origen de l'espècia humana


L'espècie humana ha seguit un camí particular que l'ha portat a desenvolupar característiques tan úniques com el llenguatge, l'empatia i l'altruisme. Totes elles han contribuït a cimentar les nostres complexes estructures socials, que, en un principi, sembla que van en contra de l'èxit individual que normalment persegueixen la resta d'animals. Una teoria nova proposa que l'origen de la humanitat es podria trobar en un simple canvi bioquímic al cervell que va aparèixer fa uns quants milers d'anys.
L'ADN dels éssers vius va mutant al llarg del temps, i la variació que representa un avantatge s'acaba incorporant al genoma de la població.
El cervell superdesenvolupat dels humans ens ha permès accedir a uns altres nivells de complexitat, més abstractes, com per exemple la nostra organització social. En general, es creu que això és, en gran part, responsable de l'èxit evolutiu del humans.
La raó podria ser una modificació del nucli estriat, una estructura del cervell que té funcions motores, però que també s'ha vist que participa en els comportaments socials. Aquesta combinació única de neurotransmissors faria que el humans fóssim més sensibles als senyals socials i fóssim capaços de demostrar un grau superior d'empatia i altruisme, essencial per construir grups amb relacions complexes.
Salvador Macip, Les bases moleculars de la humanitat, Ara 26-05-2018.